Arrels-Raíces-Roots: la nostra col·lecció de partitures

Versión en Castellano

Arrels-Raíces-Roots inclou notes biogràfiques dels autors, anàlisi de les peces, guia d’audició i un CD amb les parts instrumentals en suport informàtic. Disponible en paper o format electrònic a Ediciones EGC
 

Genna al Ariff


Evaristo Pérez Monllor (1880-1930)

La marxa oriental “Genna al Ariff” és una de les composicions, dins de la música per a la Festa de Moros i Cristians, on es reflecteix de forma inequívoca la voluntat del compositor per oferir una creació que traspasse allò merament funcional. La pròpia denominació de la peça ja ens parla d’això i el títol de la mateixa ens transporta, directament, a un moment concret de la història de la música espanyola, on La Alhambra i el seu entorn eren motiu de suggerent i exòtica inspiració.
Creada per a una societat que sublima la festa alcoiana i els seus trets distintius, alhora que propera a corrents historicistes impregnades d’orientalisme, la composició presenta una de les línies de creació més sofisticades i innovadores del moment. Al servei d’un moviment social, artístic i cultural cada vegada més implicat en la festa i la seva mise en scène és, sens dubte, símbol de la millor música inspirada per la pròpia festa.

 

 

Llanero


José Pareja Casanova (1896-1920)

El pasdoble Llanero és un dels exemples més característics d’una època d’expansió de la música per a la Festa de Moros i Cristians. Amb una estructura molt personal i que presenta les qualitats d’un jove compositor, la peça, plena de vida, mostra una fresca inspiració amb tints aràbic-andalusos. Peculiaritats pròpies d’un moment en què els pasdobles, consolidada definitivament la marxa mora, omplen un nou espai on es combinen estructures clàssiques amb reminiscències d’inspiració orientalista. Un exemple clar de tot això és aquesta peça, dedicada a la filà Llana, una d’aquestes agrupacions del bàndol moro on, quasi de manera obligada, aquesta fusió estava determinada per les circumstàncies.

 


Col·lecció
Arrels-Raíces-Roots
de l’arxiu de la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi

La col·lecció Arrels-Raíces-Roots de la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi té la voluntat d’apropar a la societat en general i de manera molt especial a les persones interessades en els fons de l’arxiu de la entitat alcoiana, les composicions que per el seu interès musical, especial rellevància, originalitat i/o per la seua vinculació a la centenària agrupació musical, considerem que deuen formar part del patrimoni col·lectiu, tot i que estan dipositades a un arxiu privat per exprés desig dels seus autors en alguns dels casos. Moltes d’aquestes composicions estan dedicades a la pròpia entitat musical o a la societat de la que forma part, en qualsevol de les seues manifestacions passades o presents.

La música per a la Festa de Moros i Cristians i el seu entorn és protagonista de la col·lecció, encara que íntimament té vocació d’expandir en el futur els seus objectius cap a altres possibles aportacions. Una col·lecció que pretén, des d’una aproximació crítica a les composicions i als seus creadors, obrir una nova manera de compartir sentiments i sensacions que són d’altres temps, però que amb aquesta revisió prenen nova i renovada espenta.

Àngel Lluís Ferrando, curador de la col·lecció 


Referències:

EUROPA PRESS (24-11-2011)  Cultura.- La Banda Primitiva de Alcoy pone en valor partituras inéditas de su archivo de más de 5.000 registros

LA VERDAD (25-11-2011) Alicante. Cultura.-  La Primitiva reconquista su pasado

LAS PROVINCIAS (24-11-2011) Cultura.- Alcoy rescata partituras de principios del XX en una colección de divulgación

El PUNT AVUI (28-11-201) Cultura.- La banda Primitiva d’Alcoi recupera partitures importants

5 Responses to Arrels-Raíces-Roots: la nostra col·lecció de partitures

  1. Retroenllaç: Pàgina pròpia per a la col·lecció Arrels-Raíces-Roots « CIM Apolo – Noticies / News / Noticias

  2. Retroenllaç: Los documentalistas se interesan por los fondos musicales de La Primitiva « CIM Apolo – Noticies / News / Noticias

  3. Retroenllaç: Los documentalistas se interesan por los fondos musicales de La Primitiva de Alcoi « Papeles de música

  4. Retroenllaç: Diumenge de Rams 2012 « CIM Apolo – Noticies / News / Noticias

  5. Retroenllaç: Diumenge de Rams 2012 « CIM Apolo – Noticies / News / Noticias

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s